top of page

Nya arbetsformer på The Park!

Igår, 28 september, genomförde vi vårt tredje event "JobTech - a walk in the Park"

Det var fullsatt och en kreativ stämning i minglet mellan paneldiskussionerna. På scenen spelade Emelie Fågelstedt en av huvudrollerna och här är hennes reflektioner.


När vi pratar pandemin hamnar ofta digitaliseringen och tekniken i fokus. Men jag ser också hur vi har blivit mer mänskliga.


Allas förutsättningar såg annorlunda ut inför det ”påtvingade distansarbete” som hälften av den yrkesverksamma befolkningen fick erfara med start för två år sedan. I införandet av ny teknik, nya policys och nya hybrida arbetssätt har vi behövt bli mer lyhörda, inlyssnande och mänskliga. Sett till varje persons behov. Chefer har fått facilitera förändring istället för att leda med rak arm. Vi har ”hälsat på” hemma hos varandra genom zoom-fönstren. Pratat mer om vår fritid och livet utanför jobbet. Blivit mer produktiva enligt många studier men samtidigt saknat våra kollegor. Det sociala. Det som gör det mer värt att gå till jobbet.



Igår var jag med och anordnade eventet JobTech - a walk in the park med fokus på nya arbetsformer och arbetsplatser. Två enormt kunniga paneler berörda allt från den traditionella tillsvidareanställningens roll, gigekonomin och vikten av kompetensutveckling och omställning till arbetsplatsen post-corona, co-working, hybrida arbetssätt och vikten av community och nätverk.


Jag pratar ofta om gigekonomin. Och även om jag inte tror att alla blir giggare i framtiden så tror jag att den flexibilitet som frilansandet medför är något som kommer synas mer i övriga arbetslivet också. Att vi jobbar mer i team med interna och externa resurser. Att vi får gigga inom vår organisation och testa på att jobba på andra avdelningar i projekt. Att vi delar resurser mellan olika organisationer, som offentlig sektor just nu håller på att experimentera med med ’Giggi’ - en gigplattform mellan myndigheter.


Karriären är inte längre spikrak. Vi lär oss nytt och kan byta spår genom hela livet. Växla upp eller ner. Ta en paus. Istället för en guldklocka jagar vi kanske snarare en rik fritid. Och personlig utveckling.



Individen står i fokus på framtidens arbetsmarknad. Och individen kommer förflyttas mellan olika kontexter. Hur vi skapar en smidig och hållbar förflyttning handlar dels om företagskultur och samhällssystem, men också om hur vi nyttjar tekniken för att förenkla, effektivisera och trygga varje person. Jag vet inte exakt hur det kommer se ut. Men jag tror att delandet av offentlig data och ett tydligare ägarskap av individdata hos varje person är del av svaret. Här har inte en part möjlighet att göra allt. Vi måste jobba gränsöverskridande: individ, företag, samhälle. Och träffas i sammanhang som igår för att bättre förstå vår samtid. Så TACK säger jag till er som bidrog med insikter på scen, och utanför. Vilken ynnest det är att få samla människor fysiskt i ett rum för att tillsammans diskutera ett område så stort och föränderligt som arbetsmarknaden 🙏


 

Swedish JobTech vill tacka alla medverkande på scenen:

  • Emelie Fågelstedt , Digital strateg, Future of work, Svenska Nomader

  • Ann-Therése Enarsson, VD Futurion

  • Jan Paulusz, Community Manager TRR Forum och Arbetslivsexpert, TRR

  • Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör TechSverige

  • Rasmus Solholm, VD och grundare Gigstr

  • Mille Beckman, COO & senior rådgivare inom hållbart arbetsliv, GoToWork

  • Helena Rex, CEO & partner, The Park Group

  • Robin Vetter, community manager GOTO10, Internetstiftelsen

  • Tomas Bendz, CCO & funding partner, Around the Corner

och rikta ett stort tack till alla på The Park som medverkade till eventet!

Fler nyheter

bottom of page