top of page

Därför behövs en social jobbsajt som Jobello

Många svenskar längtar efter att byta jobb men söker inte aktivt efter nytt. Hur skulle en social jobbsajt med personlig matchning och autogenererade CV kunna hjälpa fler att ta steget till en mer meningsfull karriär? Vi pratar med Gustav Alé Svensson, medgrundare av den sociala jobbsajten Jobello, en av Swedish JobTechs startup-medlemmar.


Snart lanseras Jobello, en social jobbplattform som aggregerar alla jobbannonser från olika hemsidor och hjälper användare att ta nästa steg i karriären. Utöver personlig matchning och community i centrum så hjälper även tjänsten användarna att generera professionella CV och personliga brev, och kopplar ihop dem med ett nätverk av likasinnade och experter.


“Av Sveriges arbetande befolkning vill mer än 40% byta jobb men söker inte aktivt efter ett nytt arbete. Det är på tok för högt - att människor har ett jobb som de trivs med och gillar är oerhört viktigt för en bra livskvalitet, men även kritiskt för Sveriges produktivitet. Från våra egna analyser ser vi att icke-akademiker är den grupp som faller bakom i allt vad som gäller att få sitt första jobb till att ta nästa steg i karriären - det behövs helt enkelt bättre verktyg,” menar Gustav Alé Svensson, medgrundare av Jobello.


Gustav har själv länge haft ett intresse för entreprenörskap och att skapa bättre matchning och vägledning på den svenska arbetsmarknaden. Han är en av sex personer som står bakom plattformen Jobello, och läser just nu klart sin masterutbildning i International Management (CEMS) i Holland. Jobello-teamet planerar att lansera plattformen från efter sommaren då en första beta-version är tänkt att lanseras.


“Vi är övertygade om att matchningen på Sveriges arbetsmarknad har en enorm förbättringspotential. En del i den förbättringspotentialen tror vi är Jobello, en social jobbsajt riktad mot icke-akademiker vi just nu utvecklar för att bryta gamla mönster. Vi gör detta med inspiration från andra länder och från input av arbetsmarknadens olika intressenter. Kort och gott kommer användare på Jobello att kunna skapa ett CV i världsklass, nätverka med andra och söka bland Sveriges alla jobbannonser på ett nytt smart sätt.”


Hur samlar ni alla jobbannonser på en plattform?


“Det är en klurigare process än vad man först kan tro. Vi hämtar API:er från olika källor som i detta fall är hemsidor där företag kan lägga ut jobbannonser. Alla API:er ser olika ut, så vi behöver då ‘översätta’ dem för att de ska matcha våra system. Vi gör detta och sorterar dem på olika nyckelord. Nyckelorden får sedan särskild betydelse för våra användare. Tack vare dessa kommer användare få veta på sekunden när deras drömjobb blir tillgängligt. Aldrig har det varit enklare!”


Vad kan användare förvänta sig av Jobello?


“Plattformen bygger på tre grundfunktioner. Den första är att vi hjälper användaren att skapa ett CV och personligt brev i världsklass på ett smart sätt. Man behöver bara svara på några frågor så skapar plattformen ett CV åt dig, med rätt formatering, rättstavning, mm. För det andra samlar Jobello alla Sveriges jobbannonser på ett och samma ställe och gör det enkelt att söka och filtrera utifrån den typ av jobb man söker. Det som får vår plattform att sticka ut är att vi också aktivt matchar användare med för dem relevanta jobb, så att man inte själv aktivt måste söka utan kan vänta på att jobbet kommer till en.”


“Den tredje aspekten av Jobello är att vi vill skapa en community där folk kan mötas från alla olika håll och kanter på arbetsmarknaden för att stötta varandra. Folk som söker jobb, de som fått jobb, jobbcoacher, fackrepresentanter och andra med intresse för arbetsmarknadsfrågor. Användarna ska kunna stötta upp varandra i jobbsökandet. Om någon ska på jobbintervju på ett företag kan de matchas med någon som jobbat där förut som kan ge råd inför intervjun. Det blir en stark peer-to-peer community helt enkelt’.


Varför har ni valt att vara startup-medlemmar i Swedish JobTech?


“Helt enkelt för att vi och Swedish JobTech springer för samma mål. Vi båda vill verka för en hållbar och seriös arbetsmarknad och är övertygade om att teknikutveckling är vad som kan stötta och driva svensk arbetsmarknad in i framtiden. Utöver det tror vi på samarbete, och vad Swedish JobTech har gjort väldigt bra är att samla alla eldsjälar, organisationer, beslutsfattare och entreprenörer under samma paraply - det skapar ett gediget nätverk som på riktigt kan ta Sveriges arbetsmarknad till nästa nivå. För vår del har vi fått hjälp, stöttning och mentorskap som varit ovärderligt för oss. Sist men inte minst har vi väldigt roligt tillsammans - och det är något som aldrig ska underskattas.”


Vad ser du som en spännande trend inom jobtech-området just nu?


“Det måste ju vara hur utvecklingen av öppna data fortsätter. Öppna data är data som vem som helst kan använda fritt och forskning bekräftar att samhällsvinsterna blir mycket stora när till exempel myndigheter publicerar öppna data då det mynnar ut i utvecklingen av många smarta samhällstjänster. Sverige utnyttjar dock inte denna potential fullt ut idag jämfört med andra EU-länder, men vi är på god väg. Arbetsförmedlingen har lanserat initiativet “JobTech Development” som ska göra data mer tillgängligt - det är superbra, och jag ser fram emot att följa det arbetet och vad samhällsvinsterna som kommer komma därifrån.”


Läs mer och följ utvecklingen av Jobello: https://jobello.se

Fler nyheter