top of page

Algoritmer för JobTech


Den 8 Februari gick årets första event av stapeln “Algoritmer för JobTech”, där vi satte strålkastarna på 2022 år JobTech-pristagare Evelina Strauss och Usama Safdar för masteruppsatsen inom programmet Applied Data Science på Göteborgs Universitet. Mer om JobTech-priset hittar du här.


De undersökte hur olika tekniska metoder och tekniker skulle kunna extrahera metadata ur ostrukturerad text i syfte att göra matchningen bättre och effektivare på arbetsmarknaden.Ett projekt som skulle bidra med nya lösningar för Arbetsförmedlingen.


Tillsammans med Jonas Södergren från Arbetsförmedlingen och Moa Johansson docent på Chalmers tekniska högskola fick vi oss en resa in i algoritmernas värld och dess betydelse för JobTech och arbetsmarknadens framtid.


Malin Karlsson var moderator och här är hennes sammanfattning och reflektioner.


"Platsbanken har ca 50 % av alla annonser och är i dag Sveriges största annonstavla. Men trots det finns det en hel Arbetsförmedlingen skulle kunna bli bättre på för att arbetsmarknaden ska få en bättre statistik.

Då Arbetsförmedlingens grunduppdrag är att bli bättre på att föra samman arbetsgivare med arbetssökande har man inom enheten Jobtech, där man jobbar med Arbetsförmedlingens öppna data, funderat mycket på vilka strategiska dataset som borde öppnas upp så att flera kan bidra till bättre matchning.

Men vad har detta egentligen med algoritmer att göra och varför ska vi ens bry oss?

Vi har en datalag som säger att myndigheter ska dela så mycket data de bara kan, och de

datakällorna som idag finns på arbetsmarknaden hänger tyvärr inte riktigt ihop. Vilket skapar både svårigheter och problem. Platsbankens många aktörer uttrycker sig på olika sätt då de lägger ut sina annonser. För att bättre kunna söka i Platsbanken använder de maskininlärning så att all text på något sätt struktureras.

Att förvänta sig att det ska bli 100 % rätt är ännu inte rimligt men de strävar mot att tillämpa AI på ett sätt som ger stor nytta när det blir rätt och inte ger några större konsekvenser när det blir fel.

Arbetsförmedlingen verkar ha en bra approach till algoritmer, säger Moa Johansson.

Efter en kort liten resa med Moa Johansson in i algoritmernas värld och en spännande presentation av våra pristagare fick jag det klart för mig att arbetsgivarnas sätt att uttrycker sina behov är av stor betydelse för att skapa algoritmer som kan matchas.

Vi behöver helt enkelt bli bättre på att både samla in data och förstå hur arbetsmarknaden och arbetsgivaren uttrycker sig.


Varför Arbetsförmedlingen ser ett stort värde i att både förbättra, utveckla och lyfta fram Platsbankens algoritmer för en bättre arbetsmarknad bygger framförallt på att de vill skapa en så bra arbetsmarknad som möjligt. Där aktörer och sökande både lättare och effektivare kan matchas och mötas.


Det är alltför många organisationer som inte tänker igenom hur och till vad man bör använda aIgoritmer, och vilka konsekvenserna det blir om den har fel.


Jag är redo att fortsätta mitt lärande i algoritmernas värld för att förstå användandet av det. För jag tror att det är något vi alla på något sätt kommer behöva ha kunskap i. Om vi vill hänga med på arbetsmarknaden som antingen arbetsgivare eller arbetssökande.


Vem vet, kanske du är just entreprenören som behöver personal till ditt nya projekt! Men hur hittar du din perfekta match, och är du själv klar i vad det egentligen är du söker?

Låt oss fundera på det till nästa gång vi ses!"


Malin Karlsson

Event manager Swedish JobTech


Se hela webinariet i efterhand här:


Comments


Fler nyheter