"AI hjälpte mig stå på scen" – ett samtal med Emelie Fågelstedt
- Olle Lundin
- för 4 timmar sedan
- 4 min läsning
Hur kan artificiell intelligens inte bara effektivisera arbete – utan också få oss att växa som människor? För Emelie Fågelstedt, AI-strateg och efterfrågad föreläsare, blev svaret oväntat tydligt när hon lät ChatGPT assistera henne att göra sin debut som standup-komiker.
Vi träffade Emelie för att prata om kreativitet, mod och varför AI kan bli din bästa träningskompis.

Olle: Hur föddes idén att göra ett standup-framträdande – och att använda AI som coach?
Emelie: Idén föddes ur en blandning av nyfikenhet, någon slags underliggande existentiell AI-oro och en vilja att utmana mig själv på riktigt. Jag jobbar mycket med AI till vardags, men ville ta det ett steg längre. Kan jag använda AI inte bara som arbetsverktyg utan som något som hjälper mig våga göra något helt nytt? Och vad är mer personligt än att stå på en scen och försöka få folk att skratta?
Olle: Vad var det som lockade dig mest: utmaningen, humorn eller AI-experimentet?
Emelie: Alla tre, men AI-experimentet var nog motorn. Det här var ett sätt att konkret testa vad AI faktiskt kan bidra med i ett kreativt, mänskligt sammanhang. Samtidigt var det ju en stor utmaning! Jag har föreläst i många år, men standup är en helt annan typ av nakenhet. Det kräver mod, tajming och sårbarhet. Du har inga snygga PowerPoint-slides att luta dig mot. Och det var också det som gjorde det så lockande.
Olle: Berätta om “Frank” – din AI-coach. Hur byggde du honom och vad kunde han hjälpa till med?
Emelie: Frank är en fiktiv AI-coach med personlighet, tålamod och ett konstant lager av torra skämt. Rent konkret är han en chatt i ChatGPT som jag kontinuerligt pratade med under sex veckor inför mitt första standup-uppträdande på Berghs. Jag formade honom över några veckor genom en fortsatt dialog, baserat på min humorstil och vad jag behövde hjälp med. Han hjälpte mig brainstorma, skriva, strukturera, fila på punchlines. Och kanske viktigast av allt: han fanns där 24/7 och hjälpte mig våga utmana mig själv och göra något helt nytt.

Olle: Hur såg samarbetet mellan dig och ChatGPT/Frank ut i praktiken?
Emelie: Det var faktiskt ganska likt att jobba med en kreativ kollega. Jag kunde slänga ur mig en tanke som “varför känns det som att AI är den som får vara kreativ medan jag bara får vika tvätt?”, och Frank kastade tillbaka fem vitsar. Vi bollade teman, byggde manusdelar, finslipade skämt, och jag kunde vara ärlig med vad som funkade och inte. Det blev som en loop av inspiration, struktur och feedback. Då är det tacksamt med en AI som aldrig tröttnar och kan ge feedback på en galen tanke man får mitt i natten.
Olle: Vad överraskade dig mest under processen – eller på scenen?
Emelie: Hur mycket användandet av en AI-coach faktiskt fick mig att utmana mig själv. Ju mer jag delade av mig själv, desto mer relevant och rolig blev den. Men också hur mycket jag lärde mig om mig själv i processen. På scenen blev jag överraskad av att publiken faktiskt skrattade – på riktigt! Kanske inte alltid där jag trodde att de skulle skratta, men ändå. Det är svårt att öva på tajming framför en skärm, men det gick ändå helt ok. Och det var nog den största vinsten: att känna att det gick att ta sig från idé till skratt, med hjälp av ett AI-verktyg och en galen idé.

Olle: Fick AI dig att tänka annorlunda kring dig själv, humor eller mod?
Emelie: Ja, verkligen. Jag insåg att humor inte handlar om att vara “den roliga personen” – utan om att våga visa något sårbart, något igenkännbart. Och att mod ibland bara är att testa något utan att veta om det funkar. Frank hjälpte mig komma dit, för han gav mig utrymme att experimentera. Jag kunde liksom luta mig mot ideén av att han fanns för att driva processen i mål.
Olle: Du skriver att det här var ett experiment för att se om AI kan vara en superkraft – vad kom du fram till?
Emelie: Jag tror att AI absolut kan vara en superkraft, men bara om vi själva vågar använda den på sätt som är lite oväntade. Det handlar inte om att AI ska ersätta oss, utan om att den kan förstärka det vi redan har inom oss. I mitt fall: en längtan efter att vara kreativ och rolig på ett oväntat sätt. Det är där det händer något spännande.
Olle: Vilka nya färdigheter tycker du att du själv utvecklade i processen?
Emelie: Jag tränade verkligen på att vara kortfattad, tydlig och rytmisk – det krävs i standup. Jag blev bättre på att identifiera vad som faktiskt är ett skämt, och vad som bara är en tanke. Men framför allt utvecklade jag en ny slags mod och självförtroende på något sätt.
Olle: Hur kan andra – särskilt inom jobtech/startup/offentlig sektor – använda AI på liknande sätt för att växa personligt eller yrkesmässigt?
Emelie: Genom att se AI som en idépartner snarare än ett verktyg. Det går att öva på allt från pitchar till svåra samtal, skriva sketcher, skapa kampanjer eller testa nya format. AI är en träningskompis, ett bollplank och för många, en väg till att våga prova nytt utan att behöva exponera sig direkt.
Olle: Tror du att AI kan bidra till karriärförflyttningar – och i så fall hur?
Emelie: Ja, det sänker tröskeln för att utforska nya roller för dig själv. Du kan testa att skriva som en strateg, en poet eller en komiker, utan att behöva byta jobb först. Det ger en känsla av möjlighet, och det är ofta det första steget mot en faktisk förändring.
Olle: Vad är ditt bästa råd till någon som är nyfiken på att “leka fram” ny kompetens med hjälp av AI?
Emelie: Börja i det som känns kul. Lek! Låt AI hjälpa dig låtsas att du redan är expert på något du alltid velat göra. Det är så kreativitet föds. Och sen: var ärlig mot dig själv. Det som känns meningsfullt är ofta det du borde fortsätta utforska.
Olle: Jag måste ju fråga; Blir det en standup-akt två?
Emelie: Jag tänkte att det här skulle vara ett one-time-experiment. Men jag har faktiskt fått några förfrågningar om en fortsättning – och på något sätt även blodad tand. Så man ska aldrig säga aldrig. Jag har ju trots allt Frank vid min sida.
"Med nyfikenhet, mod och ett öppet sinne visar Emelie att AI inte bara är ett verktyg för att bli effektivare – utan också en superkraft för att upptäcka nya sidor av sig själv."
Kanske är det just där framtidens största möjligheter finns!?