top of page

Rapport: Så påverkar AI den svenska arbetsmarknaden

  • emelie40
  • för 3 timmar sedan
  • 2 min läsning

Den 1 juli släppte Swedish JobTech rapporten Jobben, framtiden och AI. Den ger en aktuell och faktabaserad bild av hur artificiell intelligens påverkar och kommer att påverka svensk arbetsmarknad det kommande decenniet. I ett läge där Sverige just har fått en ny arbetsmarknadsminister är rapportens innehåll särskilt relevant för alla som arbetar med politik, kompetensförsörjning och omställning.


Upp till 300 000 jobb kan försvinna - och många fler förändras


Rapporten visar att så många som 300 000 jobb i Sverige kan försvinna och många fler förändras kraftigt till följd av AI-automation inom de närmaste tio åren. Det gäller framför allt administrativa yrken, kundtjänst, ekonomi och enklare analystjänster, roller där AI snabbt kan ta över repetitiva arbetsuppgifter.


Men den pekar också på vilka yrken som har låg automatiseringsrisk, som vård, utbildning, bygg, och kreativa yrken, och där AI snarare blir ett stöd än en ersättare.


"Vi har jobbat med 90-talskrisen, IT-boomen, finanskrisen och flyktingkrisen. Vi kan konstatera en sak – den förändring som vi står inför nu kommer vida överskrida allt det vi jobbat med tidigare," menar rapportförfattarna Maria Mattsson Mähl och Lars Sjöström.


Analys och rekommendationer för beslutsfattare


Rapporten är baserad på data från SCB, IFAU och Tillväxtanalys, samt AI-genererade analyser, och tar upp:


  • Vilka yrkesgrupper som är mest och minst exponerade för AI

  • Hur historiska skiften (som digitalisering och globalisering) kan ge lärdomar inför AI-omställningen

  • Rekommendationer för hur politiken bör agera för att stötta omställning och kompetensutveckling


Rapporten betonar att en bred omställning kräver riktade insatser för högexponerade yrken, stöd till individer i förändring samt en förstärkt satsning på AI-kompetens i arbetslivet.


Relevans i ett politiskt skifte

I och med utnämningen av en ny arbetsmarknadsminister är det ett lämpligt tillfälle att uppmärksamma rapportens slutsatser. Den ger ett konkret underlag för framtidens arbetsmarknadspolitik och belyser områden där aktörer i både offentlig och privat sektor behöver agera snabbt.




 
 
bottom of page