HR Tech Europe och framtidens HR
- Olle Lundin
- 27 mars
- 3 min läsning
Jag började mars med att byta snölandskap i Norge mot ett soligt Amsterdam. För en förstagångsbesökare bjöd Amsterdam på precis allt jag kunde hoppas på. Mysiga promenader längs kanaler, glada cyklister överallt (de flesta utan hjälm 😣) och sol. Och såklart HR Tech Europe 😁För andra gången någonsin, ordnades HR Tech Europe i Amsterdam och det märks att det är ett välbehövligt forum för branschen i Europa att mötas och diskutera frågor som rör oss mer mot teknik som redskap och möjliggörare för HR.

Jag har haft lyxen och nöjet att jobba med det vi har kallat för “digitalisering” inom några olika branscher och jag ser samma mönster upprepa sig nu när vi ska digitalisera HR än mer och med hjälp av den senaste tekniken och AI.
I början får man upp ögonen för allt häftigt som finns därute och alla leverantörer lovar guld och gröna skogar. Sen börjar man shoppa loss, välja några verktyg man tycker känns relevanta och kan lösa problem. Köper in, sätter upp, onboardar, utbildar sin personal och börjar använda dessa verktyg. När alla fortsätter jobba på som de gjort och nu har ytterligare ett verktyg att förhålla sig till, underhålla och administrera , börjar det initiala suget lägga sig och kanske till och med så pass att man slutar använda verktyget. Till slut minns ingen riktigt varför man behövde det verktyget.
Nu har vi chansen att lära oss av andras misstag före oss och göra mer rätt. Och det hade jag gärna sett mer av på HR Tech Europe. Fler leverantörer som vill hjälpa den beställande HR-organisationen att ställa rätt frågor innan de handlar hade varit bra.
AI och automatisering var den stora snackisen på HR Tech Europe, där nästan alla utställande leverantörer hade funktioner och delar eller hela produkter som byggde på AI, enligt dem. Några skapade riktigt bra värde för en HR organisation, några andra var mer yta än substans.
Jag fick frågan av en HR chef efter mässan: "Var rekommenderar du att vi börjar för att köpa in relevanta verktyg?”
Mitt svar: Börja med att skapa ett strukturerat arbetsflöde för hur ni jobbar idag. Ta reda på vad ni gör, i vilka steg och i vilken ordning. Vem ansvarar för varje steg och vilket data används in och ut för varje steg? Först när ni har koll på er existerande struktur och optimerat det, kan ni kolla på marknaden och se vilka verktyg det finns som kan skapa värde för er.
Både på HR Tech Europe och i övrigt vad jag ser i branschen är det än så länge , i enlighet med utvecklingen inom AI, mycket fokus på saker som vi människor är exceptionellt bra på som man vill ersätta med AI. Till exempel intervjua ett första steg med en AI-bot. Jag tycker det är fel ända av processen att börja effektivisera! Men det är lättare att implementera detta nu när det finns så många kraftfulla AI-verktyg för det, så vi tror att det är “low hanging fruits”.
Jag tycker att man ska automatisera och använda AI för det som AI är exceptionellt bra på och människan är mindre stark, det vill säga att ha koll på och hantera stora mängder data och analysera det. Till exempel genom att matcha stora mängder ansökningar mot en rollbeskrivning. Då kan människan ta tiden som frigörs för att bli ännu bättre på att skapa bra beskrivande annonser eller bli vassare på intervjuteknik.
Och vem är då jag som skriver detta?
Jag heter Maryam Engelbrecht - en dataingenjör som älskar processoptimering och automation. Jag har jobbat med mindre och större verksamheter i över 20 år och har rekryterat och byggt och utvecklat team. Idag är jag grundare och VD för Artemis - en plattform för att effektivisera och automatisera matchning.
Jag kommer återkomma här och skriva mer om arbetsflödet inom matchning och sourcing, om TA organisation internt inom ett bolag och egen sourcing vs rekryteringsbyrå och liknande ämnen.