Idén till JobTech föddes på Arbetsförmedlingens digitala innovationscenter under 2016. Ledningen med Generaldirektör Mikael Sjöberg och Erik Sandström, direktör Digitala tjänster var snabba att kommunicera “.. nu öppnar vi upp Platsbanken för andra aktörer …” i Svenska Dagbladet.
Arbetsförmedlingen var då mitt inne i en förnyelseresa med ambitionen att bli en av Sveriges bästa och effektivaste myndigheter. Bland annat ville man se hur Platsbanken – Sveriges största jobbsajt - skulle kunna utnyttjas på ett bättre sätt.
Med drygt en miljon platsannonser och mer än 80 miljoner sökningar varje år var Platsbanken då landets största matchningstjänst. Men Platsbanken var långt ifrån den mest moderna och användarvänliga jobbsajten. Arbetsförmedlingens ville att deras stora databaser skulle kunna användas av det hundratals leverantörer av digitala tjänster för jobbmatchning som fanns i Sverige.
Visionen var en framtid där man som arbetssökande skulle komma åt sina meriter och personliga uppgifter oavsett vilken digital tjänst man använder. Kanske använder man tjänsten A för att upprätta sitt CV med hjälp av sin dator, men tjänsten B för att komplettera sitt CV med ett videoklipp från sin mobiltelefon. På samma sätt kan arbetsgivare använda en viss tjänst för att söka och annonsera efter kandidater men en helt annan tjänst för att göra urval och sköta den fortsatta rekryteringen.
För att göra det så enkelt som möjligt att använda tjänsterna ville man skapa en samlingsplats likt Appstore eller Google Play med inriktning mot arbetsmarknaden.
2017 gick man från ord till handling och skapade enheten JobTech Development som blev Arbetsförmedlingens satsning på en gemensam infrastruktur för digitala matchningstjänster i Sverige. Den byggde på idén om samarbeten kring gemensamma tekniska lösningar som innebär applikationer som är enkla att använda för alla.
2017 lanserade Arbetsförmedlingen begreppet JobTech. Erik Sandström var då chief digital officer och ansvarade för myndighetens digitala utveckling.
Computer Sweden skrev om de första tjänsterna som visades upp för externa applikationsutvecklare på Jobtech Forum och i tidningen Chef från 2018 sa Erik ”Jag är övertygad om att det här (red anm: JobTech) är ett växande uppdrag för Arbetsförmedlingen. Vi står för infrastrukturen, tjänsterna levereras av andra. Det här kommer att vara ett av våra viktigaste utvecklingsområden framöver, inte bara för Arbetsförmedlingen utan även för staten”
Idag är Erik verksam inom Medtech som CTO på doktor.se och kan se skillnader och likheter för de olika områdena.
Tillsammans med Erik och andra aktörer kommer vi under 2023 att jämföra JobTech med andra tech-områden.
Hur har det gått för JobTech, vad har fungerat och vad har inte fungerat?
Vilka lärdomar finns att dra från andra teknikområden?
Vilka skillnader finns i affärs- och ersättningsmodeller?
Swedish JobTech, som förresten startade 2019, kommer tillsammans med Futurion, Svenska Nomader och Hack for Earth att genomföra ett första event kring detta på The Park Södermalm som även livesänds.
Exakt tid o datum bestäms under december men du kan redan nu anmäla dig här så håller vi dig informerad om tider och intressanta deltagare!