Detta är en fortsättning i Swedish JobTechs artikelserie om verksamheten och eldsjälarna som driver den digitala och datadrivna tekniken för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Jag heter Therese Wikberg och har under hösten 2023 intervjuat några av dessa och de utskott som de arbetar inom.
De fem olika utskotten som arbetar med sakfrågorna hos Swedish JobTech heter Startup, JobTech-priset, Analys-utskottet, Datadrivet lärande samt Operativa utskottet som vi ska få läsa om nu.
Hej Lars, vem är du och varför är du engagerad i Swedish JobTech?
Jag heter Lars Sjöström och är ordförande i föreningen med en lång bakgrund från Arbetsförmedlingen. Nu driver jag konsultföretaget VIRGOkonsult som har arbetsmarknad som kompetensbas. Jag är intresserad av teknik och hur matchningen på arbetsmarknaden skulle kunna fungera effektivare om den var mer datadriven.
Vad är syftet med utskottet?
Operativa utskottet hanterar de frågor i föreningen som inte hör hemma i något av våra andra utskott. Exempelvis förbereda styrelsemöten, hantera medlemsfrågor, driva frågor om event, nyhetsbrev, nätverkskontakter mm.
Vilka ingår i utskottet?
Utöver mig är det föreningens grundare Olle Lundin som driver utskottet.
Vad har ni gjort under 2023?
Vi har ett genomfört ett antal event både fysiska och digitala. De fysiska eventen genomför vi numera på The Park Södra där föreningen är medlemmar. Under 2023 hade vi 4 tillfällen då vi genomförde paneldiskussioner under namnet "JobTech vs ..." där vi diskuterade matchnings- och kompetensfrågor inom MedTech, HealthTech, EdTech samt SecurityTech. De var mycket uppskattade där "JobTech vs EdTech" sammanfattades av Jörgen Kihlgren (Trygghetsstiftelsen) som,
"Arbetsmarknads- och utbildningspolitik har historiskt sett hängt ihop. Utifrån detta så var seminariet mycket givande då jag fick värdefull information och inspiration om hur man arbetar och kan arbeta med dessa frågor idag."
Nu i november hade vi ett digitalt webinarium där Arbetsförmedlingens leverantörer till programmet "Rusta och Matcha" fick ta del av flera olika IT-stöd för administration, kompetensutveckling och matchning. Edvent, Multisoft, Grade/Workbuster samt Arbetsförmedlingen genom Nicklas Hjalmarsson bidrog alla till bra samtal som föreningen fortsätter att arbeta med.
Om du vill titta på något av dessa seminarier så finns de på vår Youtube-kanal.
Vi tog även fram en utbildning, kostnadsfri för våra medlemmar, om hur man kan använda AI-verktyg på arbetsmarknaden vilken Kristian Pinto (TRR) kommenterade med
“Swedish JobTechs chat gpt-utbildning gav en bra bild av möjligheter att använda AI-verktyg i exempelvis jobbsökningsprocessen, som är en central del i TRR stöd till privata tjänstemän"
Läs mer om utbildningen på vår hemsida.
Vad har ni för planer för 2024?
Vi fortsätter med flera fysiska event på The Park, både paneldiskussioner som tidigare, men vi siktar även på att testa konceptet "Lunch & Learn" som The Park har på måndagar. Både Analys-utskottet och Datadrivet lärande planerar att genomföra var sitt event och Lena Hensvik, 2023 års JobTech-pristagare, gör en presentation av sin rapport.
Föreningens dialog med den politiska nivån om öppna data fortsätter också så det finns mycket matnyttigt att ta del av även nästa år.
Om läsaren vill engagera sig i ert arbete, hur kan de bidra?
Kontakta någon i styrelsen, bli medlem, berätta vad du vill driva inom ramen för den ideella föreningens syfte. Ser fram emot att ta emot input på lars.sjostrom@virgokonsult.se